TIME IN – Information

VAD ÄR TIME IN?

rePULSE TIME IN
 
TIME IN ger oss möjlighet att stanna upp, koncentrera oss och slappna av.
TIME IN handlar om att lära känna sig själv.
Det som är bra med TIME IN är att vi inte kan göra fel och vi blir inte bedömda på hur vi gör det.
Det är bara en stund för oss att ta det lugnt.
Det är mycket lättare att koncentrera sig när man är avslappnad.

TIME IN är att vara fokuserat uppmärksam. När man vet hur man ska göra för att vara uppmärksam på sig själv kan man sprida det till andra. För att känna med andra kan vi inte bara använda våra sinnen, vi behöver kunna känna det i våra hjärtan också.

Forskare har visat att fokuserad uppmärksamhet kan förändra hjärnan. Det ökar inte bara vår empatiska förmåga och gör oss mer uppmärksamma, utan kan också göra oss lyckligare.

Om vi vill bli starka behöver vi träna. Man lyfter vikter om man vill ha stora muskler, men hur tränar man musklerna i sin hjärna och sitt hjärta? Varje gång vi är uppmärksamma på det som händer här och nu är det som om vi lyfter en vikt.

Att andas fokuserat och uppmärksamt är bra, för det kan vi göra när som helst och var som helst under hela dagen – t.ex. när vi har prov, när vi väntar på någon, eller när vi ligger i sängen. Det finns så mycket som händer varje dag och det är lätt att bli distraherad. För att vi ska kunna vara koncentrerade på våra uppgifter behöver vi lära oss att fokusera.

När man upplever starka känslor kan man lära sig att bli uppmärksam på det, och sen låta det passera. Att vara fokuserade och uppmärksamma på det vi ser, hör och känner är en bra teknik som hjälper oss när vi behöver träna våra uppmärksamhetsmuskler. Vi kan vara uppmärksamma och medkännande i allt vi gör. Man kan t.ex. vara uppmärksam på hur tandborsten känns och hur tandkräm smakar när man borstar tänderna.

Lyssna gärna på våra TIME IN övningar om du vill experimentera i hur det är att vara mer uppmärksam, känna mer glädje och medkänsla, att se vad som händer i hjärnan, hjärtat och kroppen.

SHOPPING BAG 0